techno still interests me

”Mä ajauduin joskus jollekin teknoklubille, jossa ihmettelin, että mitä musaa tää oikein on. Sitten mä jotenkin vaan aloin käymään bileissä ja tutustuin ihmisiin skenessä. Jossain vaiheessa tajusin itsekin, että elektroninen musa on tosi hyvää. Nykyään saan teknosta ihan sikana positiivista energiaa! Jos oon tyyliin himassa ja siivoon tai laitan ruokaa, niin tykkään laittaa musat soimaan ja volat täysille. Siitä tulee vaan niin hyvä olo. Kuuntelen elektronista musiikkia aika laidasta laitaan. Välillä mä fiilistelen kevyempää housea ja taas toisinaan kunnon reipasta teknoa.  

Teknobileissä saa yleensä tanssia rauhassa, eikä jengi tule ehkä niin paljon kännissä ahdistelemaan kuin tavallisissa baareissa. Muutenkin örveltäminen ja epäasiallinen käytös ei ole hyväksyttävää bileissä, vaan jokainen saa vapaasti tanssia musiikin tahtiin. Tavalliseen baariin taas useammin saatetaan mennä mentaliteetilla, että nyt vedetään päät täyteen, sekoillaan ja pokataan ihmisiä.  

Kun joku kuulee, että kuuntelen teknoa, on usein seuraava kysymys, käytätkö sä huumeita? On totta, että jotkut teknoa kuuntelevat käyttävät huumeita, mutta mun mielestä huumeita ei pyöri teknobileissä yhtään sen enempää kuin muissakaan bileissä. On harmi, että ihmiset liittävät teknon ja huumeet niin vahvasti yhteen. Mua itseäni oikeasti kiinnostaa se musiikki ja bileissä tuttuihin törmääminen, ei douppaaminen. 

Skeneen kuuluu myös underground-perinne. Pääkaupunkiseudulla näissä bileissä pyörii sen verran pieni porukka, että tuntuu törmäävän aina tuttuihin, mikä luo myös sosiaalisen siteen käydä bileissä. Musiikin lisäksi skeneä yhdistää tietynlainen anarkia normeja vastaan; byob-meininki ja pienet kemut erikoisissa paikoissa ovat yleisiä. Monet pukeutuvat myös peittävämmin sekä tummanpuhuvasti ja persoonallisesti. Korkokenkiä ei oikeastaan teknobileissä näe. Vastavirtaisen ajattelun vastakohta on kuitenkin valtavirta, ja pelkäänkin teknoskenen muutuvan yhä enemmän osaksi valtavirtaa. Tietenkin on tosi siistiä, että uudet ihmiset löytävät elektronisen musiikin taian, mutta en halua tämän erikoisen yhteisön katoavan massaan.  

Ennen kuin innostuin teknomusiikista, kuuntelin räppiä ja radiohittejä enemmän. Kyllä mä nykyäänkin tykkään räpistä, mutta ei vaan tuu kuunneltua sitä enää niin paljon. Tekno on vienyt mun sydämen.” 

-Adele 

 

Adele oli asunnoton kuukauden ajan syksyllä 2018. Syy asunnottomuuteen oli Helsingin huonot vuokra-asuntomarkkinat; edellisen vuokrasopimuksen päätyttyä Adele ei vain löytänyt uutta kimppakämppää tulevien kämppisten kanssa. Adelen tavarat olivat asunnottomuuden ajan vuokravarastossa ja hän itse majaili Poste restante -osoitteella kavereidensa luona. Välillä hän myös majaili eri paikkakunnalla asuvien vanhempiensa luona käyden samalla töissä Helsingissä. Sittemmin Adele löysi kimppakämpän kämppistensä kanssa ja asuu yhä samassa asunnossa.  

© 2020 Sofia Eskola & Emilia Musturi / Sininauhasäätiö

Sininauhasäätiö_regular_RGB.png